Att leva med långvariga symtom efter covid-19 - en kund berättar

Efter att jag i mars 2020 fick Covid har mitt liv inte varit sig likt. Innan jag fick covid levde jag ett aktivt liv där jag vandrade, cyklade, simmade och tränade crossfit en till två gånger i veckan. När jag blev frisk kunde jag träna och leva som innan. Men 2–3 månader senare fick jag besvär med trötthet, att andas, med ljus och ljud. Min energi försvann och jag blev hjärntrött. Sedan dess har jag varit sjukskriven i omgångar. Först utreddes mina besvär som utmattningssyndrom. I november 2020, när allt annat uteslutits, fick jag diagnosen postcovid.

Efter tre år med postcovid

Hösten 2023 var jag inne på mitt tredje år med postcovid. Efter att jag lämnat en klass med yinyoga då ljudet blev för mycket för mig, bokade jag en tid för andningsträning hos Malin. Min andning var då grund och jag kunde inte djupandas. Jag upplevde att andningen gick ner till mitten av bröstet och upp mot axlarna. Jag var spänd i hela kroppen och vid större andetag spände det i hela bröstkorgen. Jag hade problem med yrsel, balans och var ljud- och ljuskänslig. Mina problem påverkade mitt liv så pass att jag inte kände mig trygg att lämna bostaden och att umgås i sociala sammanhang var svårt. Jag gick inte till affären och handlade, fikade inte med vänner och kunde inte se på TV med familjen.

Andningsträning upplägg

Efter att jag arbetat med Malin har jag lärt mig att andas medvetet och mer effektivt. Jag har också lärt mig att slappna av regelbundet. Till en början spred jag ut övningarna upp till sex gånger om dagen för att orka. Jag kunde använda mig av mättade andetag under arbetstid. När jag kom hem kunde jag lägga mig ner och andas på mage och rygg.

Mian ligger på mage på en naturfärgad yogamatta. Ovanpå mattan finns en blå filt och över Mian en grå filt.Andning på mage under 5-10 minuter kan bidra till ökat lugn.

Med tiden har jag börjat göra övningarna både innan och då jag har hjärntrötthet. Särskilt om jag ägnat mig åt aktiviteter som jag vet kan ge hjärntrötthet de kommande dagarna. Andningsövningarna gör att hjärnan kommer ner i varv och att jag får tillbaka energi.

I början träffade jag Malin en gång i veckan för guidad andningsträning och uppföljning. De täta kontakterna gjorde att jag kunde anpassa hemmaträningen efter mina förutsättningar samt arbeta upp en rutin. Det blev en del av min vardag. När jag kände att jag kunde övningarna och hade hittat en rutin glesade vi ut besöken.

Minskad yrsel, ljudkänslighet, hjärntrötthet och mer energi

Andningsträningen har hjälpt både mot stressen och hjärntröttheten. Det har bidragit till att jag lättare kan komma ner i varv och stilla tankarna. Idag har jag börjat gå och handla igen, jag har fikat med vänner och kan se på TV med familjen vissa kvällar. Den yrsel jag levt med i tre år är borta och med stöd av min förbättrade andning orkar jag också delta i den rehabilitering som jag får från den traditionella vården. Utan andningsträningen, ingen rehabilitering.

Med stöd från andningsövningen det brummande biet har jag också arbetat upp en ökad tolerans för ljud. Genom en långsam och stegvis ökning, har jag gått från att bli yr och tycka att övningen var skum, till att utöva den med mer fokus och känna att den gör mig lugn. Jag är ännu inte tillbaka där jag var för snart fyra år sedan. Men jag har ökat antalet steg jag tar per dag från 1 500 (hösten 2023) till 7–8 000 steg om dagen (januari 2024).

Malin har varit till stor hjälp och stöd i min rehabilitering efter postcovid.

Coachen berättar

När Mian började med andningsträning hos mig fyllde hon i en självskattning av upplevd andnöd och hur hennes andningsproblematik påverkade hennes välbefinnande och dagliga liv. Dessa självskattningsskalor är sådana som används i traditionell vård för att bland annat uppskatta en persons andningsproblem och utforma träningen för att få bästa effekt. De är utvecklade för sjukdomen KOL samt för andnöd (dyspné), som har likartade symtom som vid postcovid.

I början av oktober 2023 skattade Mian att andningsproblemen hade en mycket hög påverkan på hennes välbefinnande och dagliga liv. Hon uppgav att hon hade svårt att andas in, blev andfådd av att gå i trappor, var begränsad att utföra aktiviteter i hemmet, inte hade någon energi samt att hon inte kände sig trygg med att lämna hemmet på grund av lungproblematiken.

I slutat av november 2023, efter cirka 8 veckors guidad andnings- och hemmaträning, uppvisade hon förändringar. Hon skattade att hon hade hög påverkan på hennes välbefinnande och dagliga liv. Det hon särskilt förbättrat var att hon inte längre upplevde tryck över bröstet. Särskilt positivt var att hon angav att hon inte längre hade några problem med att andas in, att det inte lät när hon andades och att det bidrog till att hennes rädsla och stress över andningsbesvären minskat.

I slutet av januari 2024 träffades jag och Mian igen. Hon har kontinuerligt fortsatt sin andningsträning. När hon åter fyllde i självskattningen har hon förbättrat utfallet ytterligare. Resultatet visade att hon skattade andningsproblemens inverkan på hennes välbefinnande och dagliga liv till medelhög. Särskilt positivt var att hon kände sig tryggare i att göra aktiviteter i och utanför hemmet. Hon angav också att det blivit lite lättare att gå i trappor samt att hennes energi ökat.

De verktyg Mian fått, genom andningsträningen tillsammans med mig, har gjort att hon upplever att hon har bättre kontroll över sin andning och att hon verktygen finns där när hon behöver dem. De gör att hon andas effektivare och har mer energi.



Under våren 2024 lanserar jag kursen Andas effektivare och få mer energi - Andningsträning för dig som lever med postcovid. I kursen får du guidad yogaträning samt övningar för hemmaträning, som hjälper dig att få en effektivare andning, mer energi så att du kan få tillbaka ditt liv. Här kan du ställa dig på väntelistan till kursen och när kursen öppnar bestämma om du vill ta del av lanseringserbjudandet. Du åtar dig inte att köpa något när du ställer dig på väntelistan.

I väntan på att kursen ska starta kan du ladda ner min guide med fyra övningar för att andas effektivare och få mer energi.

Följ mig för fler tips om andning genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev – Rofyllda notiser!


Sandviken 23 februari 2024


Kategorier: : Andning