Andas med magen?

Säkert har du hört någon säga att du ska "Andas med magen". Men uttryck som just "Andas med magen är knepiga".

Säkert har du hört någon säga att du ska "Andas med magen". Men uttryck som just "Andas med magen är knepiga".

Som yogautövare har jag ofta hört fraser som ”Andas i magen” eller ”Andas ner i magen”. Och ja, jag har som yogalärare också sagt liknande fraser. Men det har jag upphört med att göra. Numera säger jag fraser som ”Andas ner mot magen” eller ”Andas så som kroppen vill andas”.

Varför är då fraser som ”Andas med magen” knepiga? Ja, rent fysiskt kan du inte andas med magen. Du kan inte få in luft i bukhålan. Rent fysiskt så andas du med lungorna som finns inneslutna i bröstkorgen och som skiljs från buken med kroppens främsta och viktigaste andningsmuskel – diafragma. Det som händer när du andas in är att lungorna fylls med luft och du får en medrörelse i de övre delarna av magen. De nedre delarna av magen ska vara stilla.

Men sådana fraser blir också knepiga eftersom det flyttar fokus från de delar av kroppen som ska vara aktiva när du andas till just magen. Om du fokuserar på att andas med magen kommer andningen främst ske mot framsidan av kroppen. Du kommer att använda muskler i buken och andningen kommer att ske som i ett stuprör. Detta skapar spänningar i bland annat bröstkorgen och bäckenbotten. Om du samtidigt försöker att hålla in magen och är klädd i tighta kläder kommer andetaget att bli litet och du får anstränga dig för att ta andetag.

Ett sådant andningsmönster kan komma att etablera sig som ditt ”normala” andningsmönster, vilket kommer att påverka hur du mår. Men det går att träna bort störda andningsmönster. Genom andningsträning kan du få ett mer funktionellt andetag som bidrar till att förbättra både din hälsa och ditt välmående.

Hur ska du då andas för att det ska bli mer rätt? Andningen fungerar bäst om du andas som kroppen vill andas. Ja, det är också ett uttryck som du kanske har hört. Om du då har ett stört andningsmönster kan det vara svårt att få andningen att fungera som det är tänkt att den ska.

Har du någon gång iakttagit ett barn som sover och hur det andas? Då har du säkert sett, medvetet eller omedvetet, hur kroppen vill andas. Bröstkorgen expanderar bakåt, ut åt sidorna och framåt. Det finns en medrörelse i den övre delen av buken samtidigt som det är stilla i de nedre delarna. Långsamt expanderar bröstkorgen på inandning och långsamt sjunker den automatiskt ihop på utandning.

Kanske kan bilden av en ballong i bröstkorgen hjälpa dig att tänka dig in i hur andningen ska ske. När du blåser upp en ballong så blir den större åt alla håll samtidigt. Det är inte så att den är platt på ena sidan, vilket ofta sker när andetaget sker framåt i kroppen och ingen del av andetaget sker bakåt. Så, föreställ dig att du har en ballong i bröstkorgen. Varje gång du andas in expanderar den. Eller var i kroppen känner du expansion? Kan du känna expansion runt hela din kropp?

Ett första steg för att få en bättre andning är därför att styra andetaget till ryggen. På baksidan av kroppen är lungorna som störst och genom att andas till ryggen får du ut mest av dina andetag. Eller som min kollega @andasmedfrida burkar säga: Det är mer hjälpsamt att andas in till ryggen än att ”andas med magen”.

✨✨✨✨✨

Jag hjälper dig med som lever med ANDNÖD eller STRESS att andas friare och finna inre lugn – allt genom kraften i ditt egna andetag.

Vill du jobba med mig? Kontakta mig på info@rofylltrum.se så bokar vi en tid. Och du, jag jobbar även online.

Kategorier: : Andning