Hur andas vi? Det finns flera olika vanliga andningsmönster. En av de vanligaste är bröstkorgsandning (toppandning), vilket är ett ytligt sätt att andas. De som andas på detta sätt använder de mellersta delarna av lungorna vilket gör att diafragman blir relativt inaktiv. Bröstkorgsandning kan ge upphov till kroniska spänningar i bröstkorgen och magen.
Ett annat ytligt andningssätt är nyckelbensandning (clavikulär andning). Den som andas på detta sätt andas använder inte alls diafragman, utan hela överkroppen lyfts uppåt på inandning och på utandning dras axlarna uppåt. Detta är ett andningsmönster som är nära kopplat till stress och spänningar i kropp och sinne.
Ett tredje andningsmönster är reversibel (omvänd) andning. När en person andas på detta sätt drar magen och bröstet ihop sig på inandning och kroppen expanderar på utandning.
Ett fjärde och det fysiologiskt mest effektiva andningssättet är diafragmaandning. En som andas på detta sätt andas i 360°, det vill säga med hela bröstkorgen. På inandning vidgas även de lägre delarna av lungorna (där gasutbytet syre-koldioxid sker), diafragman pressas ner mot de inre organen och fungerar som en pump som främjar blodcirkulationen.
Ett femte andningsmönster är hyperventilering. En person som hyperventilerar andas snabbare och kraftigare, vilket stör balansen mellan syre och koldioxid i kroppen.
Hur andas jag? Under större delen av mitt liv har jag klappat mig själv på axeln för att jag är så bra på att andas med magen. Redan i tonåren när jag började spela tvärflöjt fick jag beröm för att jag kunde ta in så mycket luft i lungorna. Men med åren har min andning kommit att stanna i "magen". Jag har andats väldigt lite med bröstkorgen och utvecklat en knappt märkbar andning. Jag har haft svårt att utföra aktiviteter som kräver en större lungvolym och förmåga att andas effektivt.
Jag har, bland annat därför, genom livet utvecklat en stelhet runt hela bröstkorgen, särskilt runt axlar, nacke och bröstrygg. Sådana stelheter gynnar inte andetaget. När jag påbörjade utbildningen till andningscoach skulle vi under den första utbildningshelgen börja arbeta med det mättade andetaget och börja placera andetaget i hela bröstkorgen (360°), andas med så kallad diafragmaandning. En av övningarna vi fick göra var att sitta med ryggen mot en vägg och andas in i ryggen. Det var något av de svåraste jag gjort. Jag kände att andetaget ville gå en annan väg och kände samtidigt sorg över att jag trots så stora framsteg fortfarande hade en så hög grad av stelhet i bröstryggen. Att andas i fyrkant och räkna till fyra var nästan en omöjlighet.
Men sedan dess har min bröstkorg börjat öppna upp sig mer och mer, andningsträningen i kombination med yoga och SATYA gör att jag har lättare och lättare att andas effektivt. Att andas i fyrkant fungerar idag och jag utvecklas hela tiden. De säger ju att en bra lärare också är en bra student, och så är det. Att andningsträna och att utöva yoga är en del av livet.
Så hur andas du? Känner du igen dig i något av ovanstående andningssätt? Eller är det så att du anammar olika andningsmönster i olika situationer i livet? Stanna upp en stund, känn in var andetaget är närvarande i din kropp, var andetaget får ta plats, lyssna till andetaget och fundera om det är något i livet som påverkar ditt andetag just nu. Se om du kan andas lite lugnare, långsammare och längre ner i kroppen.
Berätta gärna om dina erfarenheter av olika typer av andningsmönster eller lämna en kommentar om hur du ser på andning.
Borga, H. och Norberg, U. (2022) Andningscoach: Andningskraften (opubl. utbildningskomp). Axelsons Institute.
Norberg, U. (2022) Andas: Livet händer mellan två andetag (2 uppl.). Stockholm: Bazar.
Olsson, A. (2019) Medveten andning – grunden för hälsa, energi och harmoni (3 uppl). Sorena.
Sandviken 1 december 2022
Kategorier: : Andning