Ta några djupa andetag ...

Vet du vad uttrycket andas med djupa andetag innebär? Och vet du varför det är bra att andas med djupa andetag?

Att det är bra att andas med djupa andetag har du säkert hört någon gång. Vet du vad uttrycket andas med djupa andetag innebär? Och vet du varför det är bra att andas med djupa andetag?

Den första bilden som kommer till en när en tänker på djup är nog att det är något som är djupt uppifrån och ner. Lite som en brunn eller ett rör. Men det stämmer inte riktigt in på att andas djupt eller det som tanken eller funktionen med ett djupt andetag är. Om vi skulle andas som i ett rör från näsan och rakt ner, skulle rörelsen i kroppen bli liten. Andetaget skulle inte få lungorna att fyllas maximalt. Den syre vi andas in skulle inte nå ut i alla skrymslen och vrår, dit där den behöver komma för att vara så effektivt som möjligt.

Ett djupt andetag behöver få lungorna att expandera i alla fyra riktningar, baksidan och framsidan av bröstkorgen samt ut åt sidorna. När vi andas på detta sätt, i 360°, använder vi kroppens största och viktigaste andningsmuskel på ett effektivt sätt. Expansionen ska vara som störst i bröstkorgens sidor och bak i ryggen. Det är nämligen där som dina lungor är som störst och djupast. Alltså tar du ett djupt andetag.

Om du främst andas med framsidan av bröstkorgen når således inte syret som du andas in längst ner i dina lungor. Och varför ska de då det? Jo, där sitter nämligen en massa små, små blåsor som kallas för alveoler. Det är i dessa små blåsor som utbytet mellan syre och koldioxid sker i kroppen. Så, för att detta utbyte ska ske på ett så bra sätt behöver vi andas med djupa andetag som går till baksidan av kroppen.

För att känna in var din andning tar vägen i kroppen kan du ta ett bälte, en sjal eller en vikt filt och vira runt kroppen (se bild). Alternativt så håller du i ändarna med ett lätt drag framåt. Det är inte en styrkeövning utan du ska bara hålla i så att det du använder har kontakt med baksidan av kroppen samt bröstkorgens sidor. Börja sedan att andas in och känn efter var du kan känna ditt andetag. Känner du en ökad kontakt med bältet och baksidan av ryggen? Känner du en ökad kontakt med bältet och bröstkorgens sidor?

En kvinna sitter på en stol klädd i grön tröja och svarta byxor. Hon har glasögon och blundar. Runt nedre delen av bröstkorgen har hon en vikt grå filt. Händerna vilar i knät.
Ta en vikt filt, en sjal eller ett bälte och vira runt kroppen. Börja sedan att andas in och känn efter var du kan känna ditt andetag.


Förmågan att andas med djupa andetag på detta sätt kan du öva upp. Det gör att du förbättrar utbytet av syre och koldioxid. Du får en ökad rörlighet i bröstkorgen och du börjar använda de viktigaste andningsmusklerna på ett mer effektivt sätt. Du kan uppleva mindre trötthet och värk i nacke och axlar, eftersom de muskler som sitter där endast är till för att hjälpa till när du behöver öka ditt intag av syre som t.ex. när du springer eller utför något ansträngande.

Om du har mycket spänningar och stelhet i din bröstkorg kan du använda rörelser för att öka rörligheten. Genom att lyfta armarna upp mot taket i takt med att du andas in och sedan sänka dem i takt med att du andas ut kan underlätta expansionen och bidra till att du blir rörligare i bröstkorgen.

Visste du att djupa andetag också har en inverkan på lymfsystemet? När du andas djupa andetag och bröstkorgen expanderar, vidgas även lymfkärlen som sitter inne i bröstkorgen. Detta är särskilt viktigt eftersom dessa lymfkärl inte kan påverkas av muskelrörelser eller massage. Här kommer ett tips på en andningsövning som är bra just för dess positiva inverkan på lymfsystemet.

  1. Stå upp eller sitt på en stol utan stöd för ryggen.
  2. Känn kontakten mellan fötterna och golvet.
  3. Andas sedan in och för armarna rakt upp över huvudet - så långt du når.
  4. Pausa och håll andan lika länge som du tänker orden ”håll andan”.
  5. Andas sedan ut och för ned armarna till sidan av kroppen.

Upprepa övningen 3–5 gånger.

Övningen är omarbetad utifrån Svenska ödemförbundet och finns tillgänglig på https://svenskaodemforbundet.se/kunskapsbank/andningens-inverkan-pa-lymfsystemet/.


Jag hjälper dig med som lever med ANDNÖD eller STRESS att andas friare och finna inre lugn – allt genom kraften i ditt egna andetag.

Vill du jobba med mig? Kontakta mig på info@rofylltrum.se så bokar vi en tid. Och du, jag jobbar även online.

Kategorier: : Andning, Malin tipsar