Vilken sorts yoga är det här?

Efter en av mina yinyoga-klasser kommer en kvinna fram till mig och berättar att hon ibland hade svårt att höra vad jag sa, vilket händer då och då. Denna gång blev det lite mer påtagligt än vid andra tillfällen, då den andra frågan hon ställde var: "Det finns så många typer av yoga. Vilken är det här?" Jag log för mitt inre och svarade att det var yinyoga, trots att jag under passet säkert sagt det minst tio gånger.

Frågan är dock högst relevant, då det finns många typer av yoga. Så, vad är då yinyoga? Här delar jag med mig av mina tankar om vad yinyoga är och betyder för mig.

När jag först försöker beskriva vad yinyoga är, blir det svårt att hitta ord. Jag har mer förnimmelser och sensationer i kroppen som gör att jag förstår vad yinyoga är, vilket gör det svårt att beskriva för någon annan. En beskrivning blir ofta lite mer mekanisk. Jag tycker att Bernie Clark uttrycker det bra ”… to really understand Yin Yoga, or any form of yoga, one must experience it.” Så här skulle dock jag beskriva yinyoga.

Yinyoga har samma mål som all yoga, att träna kroppen och sinnet, minska stress, släppa på spänningar och skapa inre ro. Yinyogan skiljer sig dock från andra former av yoga genom att den lägger fokus på att stimulera bindväven (fascia) i kroppen istället för att aktivera musklerna. Inom alla former av yoga påverkar vi även de meridianer som löper genom kroppen, vilka i sig kan delas upp i yin- och yang-meridianer. I ett kommande inlägg kommer jag skriva mer om meridianer.

Yinyoga är även en mer passiv form av yoga, jämfört med andra yoga-former som, i jämförelse med yinyogan, är mer dynamiska. Ett undantag här är restorative yoga som, i jämförelse med yinyoga, är mer passiv.

Yinyogan kan dock vara ganska utmanande den med, då vi stannar i en position (asana) under längre tid, mellan 3 till 5 minuter. Vilket skapar utrymme för att öva medveten närvaro. Att stanna upp, andas och bara vara. I yinyogan möts därmed traditioner från yoga, medveten närvaro och traditionell kinesisk medicin.

Utövande av yinyoga bygger på att vi stannar upp, ser inåt och försöker uppmärksamma och acceptera det vi upptäcker i vårt fysiska, emotionella och andliga jag. Sarah Powers beskriver det som ”… Yin yoga activity is a slow, steady, and often stationary, with a sense of core softness and surrender.”

I yinyoga är det viktigt att komma in i positionerna på ett medvetet och mjukt sätt, för att kunna känna efter hur långt in i positionen vi kan komma och stanna en längre stund. Vi ska inte tvinga in vår kropp i en position, utan låta musklerna slappna av och låta gravitationen/tyngden i kroppen leda oss in. På så sätt skapar vi förutsättningar för att stimulera vår bindväv.

I yinyogan används begrepp som härstammar från Taoismen, en urgammal kinesisk tradition. Genom att förstå dessa begrepp kan vi också komma närmare en förståelse av yin yoga. Det kinesiska ordet tao i sig själv kan i sig sägas beskriva yin yoga. Lonny S. Jarret skriver "… we may comprehend dao as the way one comes to see and understand oneself.'"

För mig är just detta en viktig utgångspunkt i mitt eget utövande av yin yoga, men även då jag leder klasser. Att betrakta mig själv, för att förstå och uppleva den jag är och att förstå och uppleva min kropp, är en viktigt del som jag hoppas kunna förmedla till andra.


Sandviken 28 september 2019

Kategorier: : Yoga