När jag första gången bläddrade lite slött i Yoga Glädje av Hannah Barrett fick jag känslan av att det var ytterligare en yogabok som inte skulle ...
Yoga Glädje av Hannah Barrett har fått mig att reflektera över ett flertal saker hos mig själv. När jag höll boken i hand första gången och bläddrade lite slött, fick jag känslan av att det var ytterligare en yogabok som inte skulle göra något större intryck. Bilderna i boken gav vid första bläddringen känslan av att det inte var en bok för mig. Bilder som ibland uppvisade positioner som för mig inte är möjliga att göra eller som inte är tillgängliga för mig.
Men i stora delar av boken skriver Hannah om betydelsen av några av de centrala delarna inom yogan och som är den delen som inte handlar om positionerna som sådana. Det som kan göra yogan till en del av livet vi lever dagligen, utanför mattan, de levnadsregler (yamas och niyamas) som bland annat nedtecknats i Yoga Sutra av Patanjali. De där delarna som gör yogan så levande för mig.
När jag läser Yoga Glädje finns det inslag som jag tänker hade kunnat vara mer ingående eller inslag där det faktiskt finns otillräckliga eller felaktiga fel. Men det är just här jag börjar att reflektera. Vem är jag att säga vad som ska vara med i en bok eller inte? Hur påverkar det mig att jag kan se dessa inslag och ser jag dem för vad de är? Skapar jag en form av mentala hinder (kleshas) för min förmåga att ta till mig det som skrivs?
Denna typ av reflektioner är precis det som Hannah Barrett bland annat skriver om i stora delar av boken. Så, centrala och viktiga delar i livet. Att se vilka mentala hinder eller brister (kleshas) som leder till att vi inte lever ett fullödigt liv eller att vi inte har förmågan att komma i kontakt med eller se vårt rätta jag. Självreflektioner kan du ta med dig både på yogamattan och i livet utanför yogamattan.
»När jag väl tog mig tid att verkligen tänka igenom vad framgång betydde för mig upplevde jag en förändring i mitt liv. Jag hade vuxit upp med synsättet att framgång var en stor familj, många vänner, ett eget hus och ett välbetalt arbete. Men vad är allt detta värt om man inte mår bra och är lycklig?«
- Hannah Barrett (2022, s. 140)
När jag tar av mig mina färgade glasögon och läser boken här och nu, blir hela boken till slut att andas självomsorg och kärleksfull vänlighet. Självklart är den inte jämförbar med Yoga sutras eller någon annan mer filosofisk och traditionell bok om yoga. Men ändå. För dig som börjat närma dig yogan som en väg mot ett mer hållbart liv är det en fantastisk början. För dig som ägnat dig åt yoga under lång tid kan den vara en väg att återknyta till yogans åttafaldiga väg, mer kondenserat och tolkat på Hannahs behagliga vis. Hon gör naturligtvis sin tolkning, den kanske inte passar mig eller dig, men ger ett perspektiv på hur jag idag kan möta yogan och göra den till en del av livet på 2000-talet.
Hannah väver samman centrala begrepp från Patanjalis yoga sutras med exempel på hur du och jag kan tillämpa dem på yogamattan och utanför yogamattan. Hennes sätt att uppmuntra till ett mer ödmjukt och reflekterande utövande av yogapositioner på mattan, kan leda oss till ett utövande som handlar mer om att vända blicken in till oss själva. Att visa oss själva mer kärlek och självomsorg. Att släppa taget om bilder, förväntningar och prestationer. Att skapa en kontakt med vårt inre och att öka förutsättningarna för att komma i kontakt med vårt sanna jag.
»Det fick mig att inse hur mycket av livets enkla nöjen som är lätta att förbise och hur de upplevelser vi brukar se som negativa kan omvärderas – till exempel att bli regnad på. […] Den sortens små nöjen är betydelsefulla. Håll fast vid de här stunderna, för många år senare kommer du att kunna se tillbaka och inse hur stora de egentligen var.«
- Hannah Barrett (2022, s. 142)
Ja, boken innehåller vackra fotografier på Hannah själv. Bilder som inte jag alltid kan relatera till. Den innehåller även illustrationer som jag kan relatera till. Vilket ger en indikation om att vi (långsamt) är på väg mot en annan syn och ett annat förhållningssätt inom yogan.
Jag tänker att boken Yoga Glädje kan vara vägen in till att läsa mer traditionella och filosofiska texter om yoga. Vi måste alla börja någonstans. Vi måste alla hitta ett sätt att förstå att yoga är så mycket mer än bara positioner på en yogamatta. Vi behöver förstå vad yoga är till för alla betyder och innebär. Hannah Barretts bok kan vara en början till just det.
Barrett, Hannah (2022) Yoga Glädje. Stockholm: Livsenergi.
Broo, M. (2019). Yoga-sūtra: Patañjalis Yoga-sūtra i översättning från sanskrit och med kommentar av Måns Broo. Bokförlaget Nya Doxa.
Sandviken 15 december 2022
Kategorier: : Malin tipsar, Yoga